Tenner under graviditeten

Vanlig tannlegeundersøkelse kan normalt gjøres når som helst under hele graviditeten. Vi anbefaler at du avklarer med fastlegen din før en tannlegeavtale, for å bevisstgjøre om det er noen spesielle forholdsregler som gjelder for deg. Når du kommer til time hos oss er det fint om du informerer om graviditeten, slik at vi kan legge til rette for deg på best mulig måte. 

Tannproblemer under graviditet

Under svangerskapet kan det oppstå problemer med tennene. Matvanene endrer seg gjerne, måltidene blir hyppigere og det inntas mer sukkerholdig kost. Dette fører til at en del gravide kan utvikle hull i tennene (karies). 

 

Mange opplever også kvalme med oppstøt/ oppkast under svangerskapet. Dette kan påvirke tennene om det går over lang tid.

 

Flere gravide vil også oppdage at tannkjøttet blir betent og blør lettere. Dette kan skyldes hormonelle forandringer, at munnhygienen er vanskeligere å gjennomføre i en periode eller at den nedprioriteres av andre grunner.

 

Tips for å unngå problemer med tenner og tannkjøttet under graviditet

For å unngå utfordringer med tenner og tannkjøtt under graviditeten, er det viktig med et fornuftig kosthold og godt renhold. Under har vi samlet noen tips:

 

  • Spis regelmessig og unngå småspising mellom måltidene. Eventuelt bør mellommåltidene bestå av frukt eller grønnsaker i stedet for søtsaker.
  • Puss tennene grundig morgen og kveld, med tannkrem.
  • Forebygge blødning fra tannkjøttet ved å rengjøre mellom tennene minst en gang per dag. Står tennene dine tett, vil tanntråd være et godt hjelpemiddel. For å komme til mellom jekslene, kan det med fordel brukes en tanntrådholder.
  • Ekstra bruk av fluor vil være med på å styrke tennene og forebygge hull. Dette finnes blant annet i form av skyllevæske og kan brukes daglig.

 

Ved eventuell oppkast vil det være svært lurt å skylle munnen med vann eller fluorskyll så fort som mulig. Magesyren er svært sur og kan tære på tannemaljer. For å unngå å skade tennene, bør du helst vente en time med å pusse tennene.

Tannlege Sandvika

Gravid på tannlegeundersøkelse

Under hele graviditeten kan du helt fint komme til vanlig tannlegeundersøkelse hos oss på Vitalia Tannklinikk. Om mulig legges gjerne nødvendig tannbehandling til 2. trimester.

 

Dagens røntgenbilder krever svært lav stråledose og det er derfor ikke skadelig for fosteret. Det er likevel vanlig at vi benytter en blykrage ved røntgenopptak. Du bestemmer selvfølgelig selv hvorvidt det skal tas røntgenbilder eller ikke.

 

Bedøvelse som brukes ved tannbehandling er ikke skadelig for fosteret og kan også brukes av ammende.

 

Ved behov kan akuttbehandling og smertelindring utføres under hele svangerskapet.

Bestill time

Ikke nøl med å ta kontakt med oss på Vitalia Tannklinikk dersom du lurer på noe. Bestill time online, via kontaktskjemaet eller ved å ringe oss på tlf. 67 55 99 00

 

Send melding

Vitalia tannklinikk

Hyggelige tilbakemeldinger fra pasienter

★★★★★

Anbefaler Nils Ragnar Raaum på det sterkeste!! Meget dyktig, effektiv og serviceinnstilt 😊 Tannlegeskrekken min er borte!

– Kristin Emilie

★★★★★

Jeg som har en mild grad av tannlegeskrekk har aldri følt at jeg har vært i tryggere hender! Så lærerik og forsiktig tannlege, med god humor som gjør at man føler seg trygg. Dyktig og effektiv!

– Nadia

★★★★★

Profesjonelle og dyktige tannleger og hyggelig betjening. Anbefales på det varmeste!

– Britt

Velkommen til Vitalia Tannklinikk på Sandvika Storsenter

Vi gleder oss til å ta deg imot. Bestill din time i online bookingen vår eller ring oss på 67 55 99 00.